mila

10540398_10202614740557352_1871839845338453739_n 10533385_10202614741837384_5348214704619008224_n

Składniki :

3 kg papryki czerwonej

30 dag ostrej papryczki (bez pestek)

3 słoiczki koncentratu pomidorowego ( te większe ) najlepiej Pudliszki

2 łyżki soli

0,5 kg cukru

1 szklanka oliwy , ewentualnie oleju

1 szklanka octu

7 liści laurowych

7 ząbków startego czosnku

 

Wykonanie :

Papryki myjemy, osuszamy i wyjmujemy gniazda nasienne. Następnie paprykę słodka i ostrą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa , wlewamy całość do rondla i gotujemy na małym ogniu przez 15 min ciągle mieszając.

Po 15 min dodajemy resztę składników ( koncentraty, sól, cukier, oliwe, ocet, liście laurowe, i starty czosnek ) i gotujemy wszystko razem kolejne 15 min  (mieszamy).

Słoiki wyparzyć , osuszyć i nakładać gorący Ajwarek do słoików .

Pasteryzować 15 min i po zagotowaniu wszystkie słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia .

AJWAREK jest genialny do mięs, wędlin, na kanapkę , na pizze, na zapiekanki, tarty, naleśniki itp.  Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *