mila

1385478_10200870823200508_741702366_n

Kruche ciasto:

kostka margaryny

3 szkl mąki

jajko

żółtko

pół szkl cukru pudru

Masa:

1 budyń śmietankowy

1/3 kostki masła

Dekoracja: owoce (maliny, owoce granatu)

Wykonanie :

Jajko, żółtko i cukier puder ucieramy.  Do miski wsypujemy mąkę, margarynę w kawałkach  i mieszamy. Dodajemy wymieszane jajka z cukrem i zagniatamy ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Nie może kleić się do rąk! Jeśli jest zbyt miękkie lub klejące, dodajemy odrobinę mąki. Jeśli jest za twarde, dodajemy odrobinę oleju.

Bierzemy  kulkę wielkości orzecha włoskiego i dokładnie wylepiamy  foremki.  Pieczemy w 180ºC aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru. ok. 15 min . Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjmujemy babeczki i odkładamy na kratkę do przestygnięcia.
W międzyczasie  gotujemy  budyń waniliowy w trochę mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu, do którego dodałam na oko kawałek masła (tak 1/3 kostki). Nie czekamy aż przestygnie tylko miksujemy  jeszcze gorący budyniem .
Na każdą babeczkę dajemy  łyżkę budyniu, pokrojoną w kawałki truskawkę, malinę, brzoskwinię (jakie owoce lubimy takie dajemy)  i polewamy  czerwoną glazurą zrobioną z galaretki w tym wypadku truskawkowa galaretka (tężejąca)i owoce granatu do dekoracji . Gotowe babeczki odstawiamy do chłodnego miejsca. Smacznego  🙂
995538_10200870821960477_1294382162_n 1376485_10200870822000478_1976229194_n 1376980_10200870823760522_1037382542_n

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *