mila

13901372_1128974843792634_7881817447193333834_n 13892379_1128975517125900_1453407533546423468_n 13895427_1128974680459317_2347568416425857266_n 13920409_1128995387123913_1878854624587720422_o 13925274_1128940640462721_5838054689817149199_n 13939386_1128940997129352_6329764401394655819_n 13876223_1128940177129434_2103143564034645147_n 13882588_1128975303792588_3568884432822347656_n 13887001_1128975053792613_270806792014910262_n 13906993_1128940833796035_9039121024121041782_n

Składniki na 12 sztuk

Składniki na zaczyn:
250 ml ciepłej wody
4 łyzki mąki
1 łyżeczka cukru
5 dkg drozdzy
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce , żeby ruszyły.

Składniki na ciasto:
Do miski wsypać
4 szkl. mąki
4 łyżki dobrej oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
plus zaczyn
Wszystkie składniki połączyć z zaczynem i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto lekko podsypać mąka rozwałkować, wycinać duże koła ( u mnie sprawdził się duży lejek 🙂 ) Na każdy wycięty placek układać farsz i ser zółty lub mozarelle i zlepić jak pieroga. Dodatkowo można docisnąć brzeg widelcem.
Calzone smarujemy rozbełtanym jajem ja posypałam jeszcze sezamem, ale można również posypać ziołami wg uznania.
Piec 35 min w 170 stopniach. Podawać z sosem czosnkowym.

Składniki na farsz:

50dag mięsa mielonego u mnie wołowe
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
pęczek natki pietruszki
pomidory z puszki
3 ząbki czosnku
2 cebule
bazylia
oregano
tymianek kilka gałązek
sól
pieprz
odrobina papryczki chili wg uznania
olej do smażenia mięsa
Polecam też dodać odrobine przyprawy gyros.

Mięso podsmażyć na odrobinie oleju, dodac cebulę , czosnek . Przesmażyć. Następnie dodać resztę składników , wszystko zalać pomidorami z puszki ,wlać odrobinę wody i dusić do lekkiego odparowania płynów. Doprawić wg uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *