mila

DSCN4199 DSCN4197 DSCN4198 DSCN4200 DSCN4178 DSCN4180 DSCN4183 DSCN4162 DSCN4163 DSCN4166 DSCN4175

Składniki na ciasto :
25 dag mąki
9 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag  białego cukru
20 dag brązowego cukru
2  jajka
1/2 szkl. maślanki lub jogutu
1 łyżka brandy lub likieru czekoladowego
125 g masła
1 łyżeczka soli
40 dag rozmrożonych wiśni lub duży słoik dżemu/konfitury wiśniowej

Wykonanie :

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Formę (20x 30 cm) wyłozyć pergaminem lub posmarować masłem i opruszyć bułką tartą . Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia dodać oba rodzaje cukru. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć jajka, maślankę i likier lub brendy.
Do rondelka wlać niepełną szkl. wody, dodać masło, sól.
Podgrzewać prawie do zagotowania. Powoli wlewamy do stałych składników. Następnie dodajemy jajka z maślanką. Wiśnie dokładnie osuszyć.
Następnie jeżeli mamy owoce to wylewamy polowe ciasta do formy dajemy owoce i wlewamy reszte ciasta.
Jeżeli robimy z dżemem/ konfiturą wlewamy do fomy całe ciasto , pieczemy  po upieczenia przekrawamy ciasto wzdłuż i przekładamy dżemem  .Piec 30 minut. do suchego patyczka .
Gotowe ciasto polewamy polewą . Smacznego
Polewa :

Pół kostki masła lun margaryny

2 łyżki kakao

1 łyżka wody

2, 3 łyżki cukru wg uznania

Składniki polewy rozpuścić w rondelku i wystudzić . Polać gotowe ciasto .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *