mila

DSCN2968 DSCN2969 DSCN2966 DSCN2967 DSCN2957 DSCN2958 DSCN2961 DSCN2962 DSCN2965 DSCN2972 DSCN2976 DSCN2977

 

Składniki na spód:

200 g maślanych ciastek

100 g masła

Ciasteczka kruszymy,dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia i wykładamy wymieszane ciastka z masłem i całość wkładamy do lodówki na około 30 min .

 

Masa:

600 ml mleka

8 łyżek kaszy manny

kostka masła 200 g

1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

Truskawki  około 250 gram

i galaretka truskawkowa

 

Wykonanie:

Mleko gotujemy gdy zaczyna wrzeć dosypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy około 3 min . Ugotowany grysik przykrywamy folią spożywczą żeby nie tworzył się kożuch i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gdy grysik wystygnie, do miski wkładamy masło i ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę następnie łyżka po łyżce dodajemy ugotowany grysik. Postępujemy tak do uzyskania jednolitej masy. Następnie całą masę wykładamy na spód z pokruszonych ciastek maślanych i równamy. Na wierzch układamy połówki truskawek i zalewamy wcześniej zrobioną galaretką truskawkową wg przepisu na opakowaniu. Całe ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc. Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *