mila

DSCN3015 DSCN3014 DSCN3016 DSCN3017 DSCN3018 DSCN2987 DSCN2988 DSCN2989 DSCN2990 DSCN2991 DSCN2993 DSCN2994 DSCN2996 DSCN2997 DSCN2998 DSCN2999 DSCN3001 DSCN3002 DSCN3005 DSCN3009 DSCN3012

Składniki :

5 jajek

1 szkl. mąki

1 szkl. cukru

1/4 szkl. oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

1/2 szkl. maku

1/2 szkl. wiórków kokosowych

 

Masa budyniowa:

1/2 l mleka

2 budynie smietankowe

1 masło

1/2 szkl. cukru pudru

 

Białka ubić na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawać po jednym żółtku, łyżce mąki wymieszanej  z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko wymieszać.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich należy oddzielnie wymieszać w osobnej misce . Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewac ciasto partiami w następującej kolejności : pierwsze ciasto z kakao , potem mase z makiem a na końcu masę z wiórkami . Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 45 min .

Przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu. Jak wystygnie , do miski wkładamy masło i ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce budyniu do uzyskania jednolitej masy

Przetnij ciasto na pół , nasączyć dowolnym alkoholem obie połowy ciasta ( np. rumem), lub syropem cytrynowym lub ulubionym ponczem  posmaruj ciasto masą budyniową , przykryj drugą połową ciasta i polej polewą czekoladową. Można wierzch posypać orzechami, wiórkami lub kolorowymi posypkami .

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *