mila

CAM00480 CAM00481

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepławej wody
2 łyżki oleju
4g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru

Ciasto: Wymieszać razem suche składniki, następnie dodać olej i wodę. Wyrobić. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30min. Na blaszkę dać łyżkę oleju, rozprowadzić. Położyć ciasto na blaszkę i ręką je równomiernie rozprowadzić. Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i rozprowadzić po cieście. Wyłożyć farsz. Posypać pizzę startym serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 15-25min. Należy samemu ocenić czy pizza jest już gotowa – najlepiej zajrzeć na spód pizzy, jeżeli jest zarumieniony oznacza, że pizza jest gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *