mila

17792457_10208810787414651_534868210_n 17792470_10208810787654657_1040237805_n 17792536_10208810787494653_2040599242_n 17793422_10208810788414676_592414097_n 17807053_10208810788014666_417856636_n 17807151_10208810787214646_1305878936_n 17690494_10208806206820139_222328905_n 17690766_10208806205740112_14437484_n 17691022_10208810787334649_992190490_n 17760566_10208806207020144_2033251190_n 17792332_10208806207140147_1561025994_n 17792446_10208806207420154_1641973313_n

Składniki :

2 całe udka z kurczaka

włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)

1/2 puszki kukurydzy i groszku

4 jaja na twardo

kilka ziaren angielskiego ziela oraz pieprzu

2 listki laurowe

1 litr wody

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

sól, pieprz

20 g żelatyny

Wykonanie:

Udka dokładnie myjemy. Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę opiekamy na palniku. Wrzucamy udka, pokrojone warzywa i przyprawy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania klarownego rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mięso kroimy na małe kawałki (bez skóry). Drobno siekamy czosnek i natkę pietruszki. Odlewamy ok. pół szklanki rosołu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Resztę rosołu powoli podgrzewamy, dodajemy gotową żelatynę, ciągle mieszając. Chwilę podgrzewamy, starając się nie dopuścić do zagotowania. Na dno miseczek układamy po łyżce kukurydzy z groszkiem i jajo. Następnie kawałki kurczaka. Posypujemy czosnek i natką. Zalewamy wywarem. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki, aby galareta stężała. Gotową galaretę podajemy z octem lub cytryną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *