mila

DSCN9842 DSCN9850

Składniki :

1 kg żołądków kurzych lub indyczych

2 cebule czerwone

4 ząbki czosnku

1,5 l bulionu drobiowego

ziele angielskie około 6 kulek

4 liście laurowe

3 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżeczki papryki słodkiej

2 łyżeczki papryki ostrej

łyżka pasty paprykowej

sól pieprz do smaku

Wykonanie:

Żołądki włożyć do garnka zalać woda żeby delikatnie je przykryło  i zacząć gotować aż do zebrania szumowiny. Następnie dolać bulion wrzucić liście laurowe, ziele, posiekana cebule czosnek , wsypać paprykę ostra słodka przecier pomidorowy i pastę paprykową, przykryć i dusić 2 godz. Po 2 godz. zagęścić sos mąka rozrobioną z wodą ( ok 2 łyżek mąki  ) doprawić według smaku solą i  pieprzem. Do gulaszu polecam dodać dodatkowo pieczarki pokrojone marchewkę i pora wzbogacą smak gulaszu . Ja podałam z makaronem kukurydzianym i surówką z pora marchewki i jabłka ale polecam również ten gulasz z kaszą i ziemniakami 🙂  Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *