mila

14573030_1205951336094984_7040197075124916788_n 14591831_1205950979428353_311947401004873690_n 14600866_1205951209428330_7143719378221144499_n 14606535_1205951086095009_8450147183177435262_n 14731118_1205950662761718_2137666357641936494_n

Ciasto parzone:

1 szklanka wody

150g masła

1 szklanka mąki pszennej

5 jajek

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

Masa:

3 szklanki mleka

300g masła

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 kopiate łyżki mąki pszennej

4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

Wykonanie:

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie , dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Do lekko ciepłego ciasta,dodać po jednym jajku, i miksować , dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Ciasto podzielić na 2 części.

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić na blachę i upiec około 30 min 180 stopni

Upiec dwa spody.

Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać zimny budyń.

Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, żeby się schłodziło.

Gotowe posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *