mila

17342582_1376045762418873_4847857662718097553_n 17343039_1376045765752206_3871168694452955618_n 17352312_1376045802418869_1504384965989799379_n 17361746_1376045805752202_2333727880529803120_n 17342705_1376045759085540_9128209374967850390_n 17352092_1376045812418868_8194781871089535717_n 17353500_1376045769085539_877284217897221878_n

Pamiętacie słynne Księżyce …. mnie kojarzą się z weselami ….pyszne
Składniki na dużą blachę

15 dag masła
15 dag cukru pudru
5 żółtek
5 białek
5 dag gorzkiego kakao
7 dag mąki
10 dag zmielonych orzechów
szczypta soli

Lukier
20 dag cukru pudru
ok. 1-2 kieliszki rumu
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać po jednym zoltku.
Do masy dodać kakao, mąkę i zmielone orzechy. Do gotowej masy dodać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pięć 180 stopni 15 min.
Gdy ciasto się piecze zrobić lukier.
Upieczone gorące ciasto polać lukrem i zostawić do wystudzenia.
Gdy ciasto wystygnie za pomocą szklanki wycinać księżyce. Gotowe księżyce najlepiej smakują po schlodzeniu, więc polecam włożyć do lodówki.
Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *