mila

DSCN4204 DSCN4205 DSCN4206 DSCN4207 DSCN4208

Składniki:

500g  jagnięciny lub wołowiny zmielić
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka nasion kminku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 duża garść natki pietruszki lub kolendry
1 mała garść świeżej mięty i natkę pietruszki lub kolendre
Sól i pieprz

dodatkowo dałam : pół papryki zielonej i czerwonej pokrojonej w kostkę i 2 upieczone pomidory pozbawione skórki i pokrojone w kostkę

Wykonanie :
Ziarna kminku i kolendry utłuc w moździerzu z łyżeczką soli.Do Miski wsadzić zmielone mięso i dodać przyprawy, zioła, cebulę, czosnek,  natkę i mięte, posiekać i wszystko starannie wymieszac .
Orginalne kofty formuje w tzw łezki czyli na patyczku do szaszłyków formuje rurki i piękę na grilu około 10 min .
W tym przepisie uformowałam kulki i piekłam w nagrzanym piecu w naczyniu do zapiekania .  Kulki podałam z ryżem i sosem grzybowym . Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *