mila

CAM05110 CAM05111 CAM05068 CAM05065 CAM05039 CAM05040 CAM05042 CAM05043 CAM05044 CAM05048 CAM05049 CAM05087 CAM05088 CAM05089 CAM05090

Przepis  poznany dzięki Koledze Adasiowi Dziękuję http://www.migiemdokuchni.pl/przystawki/kurczak-w-zalewie-octowej/

 

Składniki :

2 podwójne filety  z kurczaka pokrojone w kostkę ,posolony, popieprzony , opanierowany w mące, jajku i  bułce tartej usmażony na złoto na oleju

 

Zalewa:

3/4 szkl octu 10%

4 szklanki wody

słoiczek przecieru pomidorowego

5 łyżeczek cukru

pól łyżeczki pieprzu mielonego

pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej

4 liście laurowe

ziele angielskie koło 5-6 kulek

1/2 szkl oleju

Wszystkie składniki na zalewę oprócz przecieru pomidorowego  wlewamy i wsypujemy do garnka.  1 dużą cebulę lub 2 małe kroimy w piórka dodajemy do zalewy i wszystko razem gotujemy około 15 min. Po tym czasie dodajemy przecier  gotujemy 5 min,i zostawiamy do wystygnięcia.

Usmażonego kurczaka przekładamy do naczynia i całość zalewamy wcześniej wykonaną zalewą i odstawiamy na kilka godz. w zimne miejsce żeby się przegryzło Smacznego

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *