mila

CAM05070 CAM05073 CAM05071
ciasto:
3 szkl maki ,
1 szkl cukru
20 dag margaryny lub masła
2 jajka
2 lyzki miodu plynnego
łyzeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej 2 łyzeczkach mleka

masa orzechowa :

25 dag orzeszków ziemnych
2 lyzki miodu plynnego
10 dag cukru
10 dag masla

krem:

2 szkl mleka
budyn smietankowy
25 dag masla
15 dag cukru pudru
Wykonanie:

Wymieszac make z soda i posiekac z maslem, dodac jaja cukier i miód, starannie wyrobic. Podzielic ciasto na 2 czesci i rozwalkowac na placki o srednicy 28 cm Jeden ułozyc w tortownicy i piec 20 mion w temp 180 190 stopni a gdy przestygnie przelozyc na czysta sciereczke.
W czasie gdy ciast sie piecze , stopic maslo z miodem i cukrem a nastepnie dodać  orzechy i starannie wymieszac odstawic do przestygniecia.
Do tortownicy włozyc surowy placek rozsmarowac na nim ostudzona mase orzechowa wstawic do piekarnika i upiec  podobnie jak pierwszy(masa orzechowa skrzepnie dopiero gdy wystygnie ciasto)
Masa , Ugotowac budyn na mleku wystudzic. Maslo utrzec z cukrem dodajac porcjami zimny budyn. Przygotowanym kremem posmarowac pusty placek i przykryc orzechowym lekko docisnac . Kuniec :) wykonanie min 2 dni przed planowanym podaniem aaa i nie musi byc tortownica moze byc zwykla blacha prostokatna nie bedziecie załowac jak go zrobicie :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *