mila

Składniki :RSCN5620

Mąka, 1kg

Miód, 250g

cukier, 250g

margaryna, 350g

przyprawa do pierników, 1 opak.

cynamon, 1/2 łyżeczki

soda, 1 i 1/2 łyżeczki

proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

jajka, 5

kakao, 2 łyżki

Wykonanie :

1. Miód, cukier, margarynę – roztopić i przestudzić.

2. Do mąki dodać : przyprawę do pienika, proszek do pieczenia, sodę, kakao, całe jajka oraz wystudzoną masę i razem to wszystko wyrobić.

3. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok 1 godz.

4. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wycinać foremkami różne wzory. Piec 5 min w piekarniku w temp. 200st. C. Ale ogólnie to trzeba do nich zaglądać i jak uznamy że są już gotowe to je wyciągamy

5. Ja dodałam od siebie jeszcze 0,5 kostki drożdży i trochę więcej mąki bo ciasto było jak dla mnie za rzadkie  A drożdże zwyczajnie pokruszyłam do mąki

A na wierzch albo lukier albo gotowe posypki lub polewy

DSCN5608 DSCN5614

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *