mila

DSCN2247 DSCN2248 DSCN2249 DSCN2251

Składniki :
pół kilo mąki pszennej
żółtko
płaska łyżka masła
230 ml ciepłej wody
sól – około płaskiej łyżeczki

Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę

 

Farsz:

pół kg sera białego

jagody

cukier

odrobina śmietany

Wszystko razem wymieszać na jednolita masę i nakładać na krążki z ciasta zlepić i ugotować . Podawać ze śmietaną i cukrem  Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *