mila

10415548_10202633457905274_6540182786763109818_n 10365872_10202633459785321_5991143311435604641_n 10603335_10202633460065328_9181703588265731833_n

Przepis poznany dzięki Pawłowi – Dziękuję 🙂 tu link do oryginału również polecam 🙂 http://www.chleby.info/2014/08/najprostszy-chleb-pszenny.html 

 

 

Składniki:

500 g mąki żytniej

300 ml letniej wody

7 g suchych drożdży

3 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki mielonego kminku

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Wykonanie :

 

Do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy standardowe ciasto drożdżowe. Musi odchodzić od ręki  🙂  . Wyrobione ciasto wkładamy do opruszonej mąką miski i zostawiamy przykryte ściereczką na około 1 godz. Żeby urosło -podwoiło swoją objętość. Po godzinie podsypujemy blat mąką wykładamy ciasto z miski i zagniatamy jeszcze raz , a następnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy i formujemy bochenek chleba lub wkładamy do foremki w której będzie się piekł chleb, i zostawiamy na 1,5 godz do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie nagrzewamy piec do 200 stopni lekko spryskujemy piec wodą lub wkładamy miseczkę z wodą do pieca i wkładamy blachę z chlebem.

Chleb pieczemy 40 min . Smacznego 🙂

 

Dodatki do chleba wg uznania .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *