mila

Dziś zapraszamy na sernik kajmakowy
SPÓD
20 dag herbatników maślanych
6 dag masła rozpuścić

MASA SEROWA
1 kg sera półtłustego
1 puszka masy kajmakowej #Gostyń
3/4 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
3 płaskie łyżki mąki pszennej
6 jajek
20 dag śmietanki kremówki 36%
Spod:
Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć dno papierem do pieczenia
Masło roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić. Herbatniki zmiksować blenderem na miałki piasek , dodać roztopione masło i wymieszać, by powstał mokry piasek. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce.

Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby miały temp. pokojową. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

Ser półtłusty zmielić w maszynce trzykrotnie ja tem razem zblendowałam i też był super.
Dodać masę kajmakową i zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i mąkę, ponownie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników, cały czas na małych obrotach. Na koniec dodać śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową przelać na herbatnikowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 125 stopni C i piec przez 1 godz.

Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając. Następnie całkowicie wystudzić. Gdy sernik będzie już chłodny, obkroić nożem przy brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wysunąć dno tortownicy, przełożyć na talerz lub deseczkę i wstawić na całą noc do lodówki . Na wierzch zostawiłam 3 łyzki masy krówkowej którą lekko posmarowałam sernik i opruszyłam płatkami migdałów. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *