mila

DSCN3620 DSCN3633 DSCN3631 DSCN3619 DSCN3621 DSCN3622 DSCN3624 DSCN3613 DSCN3614 DSCN3615 DSCN3616 DSCN3617 DSCN3633 DSCN3635 DSCN3637

Ciasto francuskie na spód

Krem:

375g mleka

125g śmietany kremówki 30%

175 g cukru

5 żółtek

35 g mąki pszennej

1 laska wanilii lub esencja waniliowa
Dodatkowo :

Śliwki około 250 g
Wykonanie :

Do tortownicy lub blachy na tarty wylepić ciasto francuskie lekko nakłóć widelcem . Włożyć do lodówki i zacząć przygotowywać krem .

W garnku podgrzać  mleko ze śmietaną i laską wanilii ( można pominąć i dodać odrobinę cukru waniliowego lub esencje waniliową ) . W misce wymieszać : żółtka z cukrem dodać mąkę i wymieszać. Do masy jajecznej wlewać ciepłe mleko ze śmietaną  i mieszać rózgą żeby nie powstały gródki  następnie energicznie wlać wszystko do garnka i mieszać do powstania budyniu .

Gotowy budyń wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto francuskie układamy śliwki i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 40 min .

Można wcześniej również podpiec ciasto francuskie około 15 min w piecu a później wylać budyń i zapiekać jeszcze 25 min . Obie alternatywy są dobre . Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *