mila

DSCN3659 DSCN3662 DSCN3666

Składniki :

Wywar z buraków :

ok. 1 kg buraków ćwikłowych

2-3 listki laurowe

kilka ziaren pieprzu

3-4 kulki ziela angielskiego

pół łyżki soli

2-3 jabłka

2-3 ząbki czosnku

majeranek

Wlewamy tyle wody żeby lekko przykrywało buraki około 2 cm nad nimi .

Żeby barszcz był kwaśny , zakwaszam go 1 cytryną z 2 łyżeczkami cukru

 

Wywar mięsny:

2 litry wody

1 duża drobiowa porcja rosołowa lub 2-3 małe

włoszczyzna ( 3-4 marchewki, 2-3 pietruszki, por, seler ?

1 cebulka

kilka ziaren pieprzu

2-3 kulki ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Wywar buraczany najlepiej przygotować dzień wcześniej tak aby przez noc przeszedł smakiem.

Buraki obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą na ok. 2 cm ponad powierzchnię buraków. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku oraz sól. Gotujemy aż buraki będę miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz majeranek. Zestawiamy z gazu i pozostawiamy całość na noc.

Wywar mięsno-warzywny przygotowujemy tradycyjnie. Mięso wkładamy do wody, zbieramy szumowiny, aż płyn będzie klarowny, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku, opieczoną cebulkę oraz obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie usuwamy je z wywaru łącznie z mięsem i pozostałymi dodatkami ( można przecedzić ). Do wywaru mięsnego dodajemy przecedzony wywar buraczany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cukrem oraz zakwaszamy sokiem z jednej cytryny. Barszcz podałam z jaśkiem który dzień wcześniej był namoczony i ugotowany . Ale tradycyjnie z uszkami, pierogami, jakiem jest najlepszy na świecie . Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *