mila

CAM01032 CAM01033 CAM01034 CAM01035 CAM01036 CAM01038 CAM01045 CAM01047 CAM01048 CAM01042 CAM01028 CAM01030

Składniki:

500 g mąki

30 g drożdży

1/4l mleka

60 g stopionego masła

60 g cukru

 2 całe jajka

pół łyżeczki soli

żółtko do smarowania


Mąkę wsypać  do miski, zrobić dołek i dodać drożdże. Do drożdży wlać letnie mleko, wymieszać żeby drożdże się  rozpuściły i wymieszały z odrobiną mąki nie całą Zaczyn drożdżowy który mamy w misce  należy oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu około 20 min . Jajka lekko roztrzepać , masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do schłodzenia . Następnie Jajka  roztopione maslo i cukier mieszamy razem i dodajemy do zaczynu drożdżowego który mamy w misce i dokładnie mieszamy cale ciasto na początku drewnianą łyżką a jak ciasto zrobi się gęste wyrabiamy ręką aż stanie się gładkie około 20 min .Po wyrobieniu ciasta ciasto wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby odpoczęło i urosło czyli podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte  ciasto podzielić na 3 części, uformować 3 wałki  i zaplatamy  warkocz. Przełożyć na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia , posmarować żółtkiem  i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Piec w temperaturze 200 stopni  około 30 min aż chałka będzie złota . Na chałkę proponuję jeszcze kruszonkę tą robiłam bez bo brakło produktów hahha ale podaje składniki na kruszonkę :

Kruszonka :  

2 łyzki mąki

1 łyżka cukru

1 łyżka masła

Z podanych składników lekko zagnieść ciasto tak aby było sypkie i gdy nasza chałka urośnie nam po raz ostatni posmarujemy ją żółtkiem na żółtko należy pokruszyć kruszonkę i włożyć chałkę do pieca  . Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *