mila

12936517_1041792509177535_8582188197338524364_n 12294682_1041792415844211_3977854423384328231_n 12938176_1041792539177532_5703970541136842156_n 12592593_1041792612510858_2883278523984893657_n 12523987_1041792685844184_4653187976544886048_n

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej

2 woreczki ryżu

0,5 kg mięsa mielonego wołowego

cebula zeszklona

1 jajko można ominąć

sól, pieprz,

Główkę kapusty sparzamy w niewielkiej ilości wrzącej wody i zdejmujemy kolejno warstwami sparzone liście, pozostawiając je do ostygnięcia. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu na sypko i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone, ryż i jajko łączymy ze sobą i wyrabiamy masę  dodając sól i pieprz do smaku.  Poszczególne liście kapusty układamy na blacie. Z mięsa formujemy owalne kule i układamy na lisciach. Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka,a całośc rolujemy.Przygotowane gołabki wkładamy do naczynia żaroodpornego tak, aby zwinięta cześć była pod spodem. Całość zalewamy gotowym sosem pomidorowym i  dusimy około 40 min 170 stopni  .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *