mila

DSCN9076

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na 16 jagodzianek:

500 g mąki pszennej

14 g świeżych drożdży

szczypta soli

1 szklanka mleka

1 jajko

1/4 szklanki oleju

cukier wanniliowy

pół szklanki cukru

Nadzienie:

300 g jagód

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru

kilka łyżek gorącej wody

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośniecia,  podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny).

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części . Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia . Z każdej kuli zrobić placek  i na jego środku umieścić łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić i polukrować.

DSCN9068DSCN9073DSCN9075

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *