mila

DSCN1753 DSCN1764 DSCN1766 DSCN1768

Składniki :
pół kilo mąki pszennej
żółtko
płaska łyżka masła
230 ml ciepłej wody
sól – około płaskiej łyżeczki

Farsz:
kilogram ziemniaków
pół kilo twarogu
2 średnie cebule
sól, pieprz, ostra papryka

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będa jeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, farsz nie powinien być mdły.

Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę. Do pierogów szpinakowych do ciasta dodałam odrobine zblendowanego szpinaku i zagniotłam całe ciasto .

Farsz szpinakowy:

Biały twaróg

uduszony szpinak ( szpinak około  kg udusićna łyżce oliwy lub masła z 2 cebulkami z 4 ząbkami czosnku , dodać gałke muszkatałową, sól i pieprz ) jak farsz wystygnie dodac do twarogu i wszystko wymieszać . Do farszu warto dac więcej czosnku niż zawsze się daje żeby był bardziej wyrazisty .

Podawać polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, smaczne ą też ze skwarkami z chudego boczku lub podwędzanej wędliny, lub po prostu solo :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *